Dutch.... | ReaprZero | 14:23 01-11-2001 | | |
Translation | Phoib | 21:23 07-11-2001 | | |
Re: Translation | ReaprZero | 05:42 08-11-2001 | | |
WOW thanks a TON for all this :) :) THANKS!!!
> Review HTML-editors for the Palm: Torpedo and PHTML
> By Gonny van der Zwaag (gonny@palmclub.nl)
> Update 24-10-2001: Recently, version 2.5.1 of Torpedo was released. The price has been doubled to USD 25 (don't know - Phoib) , but registered users of old versions can update freely. New in version 2.5.1 are the tags for tables, frames, lists, new lines ,add a new paragraph and the posibillity to add tags yourself. Also new is the auto-save, which will save your file automaticly. And last but not least, there are a few cosmetical changes to the program.
> Recently, there have been two HTML-editors for the Palm, Torpedo and PHTML. It seems ideal to work at your website and share the world with your vacation adventures, but can you work with them? I've tested both programs and compared them to each other.
> Torpedo
> Torpedo appeared in April 2001 as the first HTML-editor for the Palm. The first version resembled a text-editor, all tags had to be added manually.
> We are now at version 2.0 were a couple of improvements have been made, e.g. een taskbar with icons for much-used HTML codes. It is strange, however, that the creators that <HR> and <U> should be used, while the popular <BR> and <P> are missing!
> <rest will follow later. I also have something that resembles a life :p >
> Bij het opstarten van Torpedo zie je een lijst met aanwezige HTML-bestanden. Ook is er knop waarmee je een memo kunt importeren. Wil je een nieuw bestand maken, dan verschijnt het scherm zoals op plaatje 2 is afgebeeld. De basis voor de HTML-pagina staat er al. Veelgebruikte tags kunnen snel met de taakbalk worden ingevoerd, terwijl voor de meer ingewikkelde tags wizards beschikbaar zijn (zie plaatje 3 en 4). Een wizard is niets meer en niets minder dan een scherm met invulinstructies. Er zijn wizards voor titels, commentaar, metatags, plaatjes, scripts, applets en hyperlinks. De gekozen werkwijze, waarbij het resultaat van de wizard eerst naar het klembord wordt gekopieerd en vervolgens in de code wordt geplakt, vind ik zelf nogal omslachtig. Behalve deze voorgedefinieerde codes kun je naar eigen inzicht codes toevoegen, zolang je maar voldoet aan de HTML 3.2 standaard. Frames zijn dus ook mogelijk. Het resultaat is te zien in het meest middelste plaatje.
> Torpedo wordt geleverd met een drietal extra programma's: LFtp (een FTP-client), CSpotRun (een Palmdoc-reader om de meegeleverde documentatie op de Palm te kunnen lezen) en een demoversie van de webbrowser PalmScape. Dat lijkt heel wat, maar LFTP en CSpotRun zijn freeware-programma's die iedereen gratis van het web kan downloaden, net als de meegeleverde 14-dagen-probeerversie van PalmScape. Voor een volledig werkende versie van PalmScape moet USD 29,95 worden bijbetaald.
> Wanneer het HTML-bestand klaar is, kan het worden geëxporteerd naar MemoPad en vervolgens worden bekeken in PalmScape of geupload met LFtp. Dit gaat snel en probleemloos -- als je tenminste in LFtp de juiste serverconfiguratie hebt ingevuld.
> Torpedo ondersteunt PalmPrint, een nogal prijzig printprogramma (niet meegeleverd) waarmee je bestanden van je Palm kan uitprinten via de seriële poort of via infrarood.
> Tijdens het gebruik van Torpedo crashte mijn Palm een paar keer.
> PHTML
> Op het eerste gezicht had ik de indruk dat de makers van PHTML zich behoorlijk door Torpedo hadden laten inspireren. Maar gaandeweg bleken de verschillen: PHTML biedt wél knoppen voor <BR> en <P>, maar belangrijker is dat veel meer ondersteuning wordt geboden bij de minder bekende HTML-codes. Links bovenin het scherm bevindt zich een uitklapmenu, waarin maar liefst 37 verschillende tags in 5 overzichtelijke categorië:n zijn gegroepeerd. Zelfs definities (<DD>), voorgeformatteerde tekst (<PRE>) en spaties (; ) komen erin voor. En alsof het allemaal niet genoeg is: je kunt zelfs je eigen tags definiëren in de categorie Custom.
> Net als in Torpedo heeft de gebruiker van PHTML de beschikking over wizards: invulschermen die het specificeren van uitgebreide tags eenvoudiger maken. Zie bijvoorbeeld het 3e en 4e plaatje hierboven, waarin Javascript en de kenmerken van een plaatje worden gespecificeerd. Veel hulp bieden deze wizards echter niet: je moet bijvoorbeeld zelf maar uitzoeken welke keuzemogelijkheden er bij Align zijn. Een uitklapmenu zou in dit geval handiger zijn geweest. Er is geen helpbestand, laat staan een contextgevoelig helpbestand.
> PHTML biedt koppelingen met MemoPad, PalmScape, LFtp en iSilo Free (een HTML-viewer). Van de genoemde programma's wordt alleen iSilo Free meegeleverd. Een leuke bijkomstigheid is dat ook ClearHack wordt meegeleverd, een hack waarmee je de stippellijnen in MemoPad kunt weghalen.
> Volgens de website van de leverancier wordt PHTML geleverd met gratis HTML-tutorials. Helaas, ik heb ze niet aangetroffen in het zip-bestand. En ook de belofte dat je dankzij dit programma zonder enige kennis van HTML een website zou kunnen bouwen, is iets te optimistisch. Je zult in ieder geval wat basiskennis moeten hebben, weten hoe de structuur van een HTML-bestand eruit ziet en welke constructies zijn toegestaan. Heb je die basiskennis, dan is het inderdaad een kwestie van aanklikken wat je wilt hebben, totdat het resultaat je bevalt.
> Vergelijking
> Er zijn een aantal zaken die ik heb gemist bij beide programma's. Omdat het aantal tags in HTML 3.2 beperkt is, was het best handig geweest als er een HTML-validator was meegeleverd, waarmee je onafgesloten tags en spelfouten zou kunnen opsporen. Daarnaast was een helpbestand met een opsomming van alle beschikbare HTML-codes en hun betekenis een nuttige toevoeging geweest. Vooral in Torpedo, waar de gebruiker voornamelijk op zichzelf is aangewezen.
> Grote afwezige in PHTML zijn de META-tags. Wel zijn de wizard-schermen goed uitgewerkt: bij het invoegen van een plaatje kan lengte, breedte, uitlijning, stijl, rand, ID en alternatieve tekst worden gespecificeerd, terwijl Torpedo alleen de mogelijkheid biedt om een alternatieve tekst in te voeren. De rest moet je zelf maar verzinnen.
> Het bestandsbeheer van Torpedo is niet optimaal: het openen en opslaan van bestanden is bijvoorbeeld nogal verwarrend. Wanneer je het programma opstart, zie je nergens de mogelijkheid om een nieuw bestand te openen. De taakbalk van Torpedo is wel een groot pluspunt.
> In onderstaande tabel worden de verschillen tussen Torpedo en PHTML samengevat:
> Torpedo 2.0 PHTML 1.1
> Leverancier Pine Tree Software Green Dragon Software
> Prijs 12,50 USD 10,00 USD
> Minimale benodigdheden PalmOS 2.0, PalmPilot Professional PalmOS 2.0, PalmPilot Professional
> Omvang 111kb 109kb
> Meegeleverde software LFTP, CSpotRun en PalmScape iSilo Free en ClearHack
> Handleiding goed, in PDF- en Palmdoc-formaat goed, in PDF- en Palmdoc-formaat
> Runtime applicatie nodig nee nee
> Gebruiksgemak matig goed
> Gebruikersinterface goed goed
> Gebruik met Palm-toetsenbord ja, geschikt voor elk type ja, geschikt voor elk type
> Vooral geschikt voor aanpassen van bestaande pagina's maken van nieuwe en aanpassen van bestaande pagina's
> Typische gebruikers gevorderden beginners en gevorderden
> Conclusie
> Voor veel Palm-gebruikers is een HTML-editor iets waar ze al lang op zaten te wachten. Als pioniers op dit gebied valt er aan PHTML en Torpedo weinig af te dingen, al zijn er nog wel een aantal punten die verbeterd kunnen worden. Naar mijn idee zou de meest ideale gebruikersinterface een combinatie moeten zijn van de taakbalk van Torpedo met het neerklapmenu van PHTML.
> Persoonlijk geef ik de voorkeur aan PHTML, omdat het bestandsbeheer eenvoudiger is, het aantal voorgedefinieerde tags groter is en de specificatiemogelijkheden bij ingewikkelde tags beter zijn uitgewerkt. De mogelijkheid om zelf tags te definiëren vind ik ook een groot pluspunt. Daarnaast is PHTML iets goedkoper.
> Verbeterbaar
> meeleveren van HTML-documentatie
> toevoegen van HTML-validatie
> Torpedo: meer velden opnemen in wizards
> PHTML: META-tags toevoegen
> Pluspunten
> gemakkelijke oplossing om onderweg je website te kunnen beheren
> import- en exportmogelijkheden met MemoPad
> koppelingen met LFtp en PalmScape
> Torpedo: FTP-client wordt standaard meegeleverd (PHTML-gebruikers kunnen het programma zelf downloaden)
> PHTML: veel voorgedefinieerde tags
> PHTML: mogelijkheid om zelf favoriete tags te definiëren
> Vragen of opmerkingen? Discussieer mee in het Palmclub-forum!